Swedish Covenant Parking and Medical Commons

Chicago, IL

Photo Gallery

Video

The hospital’s mission of providing compassionate care in a healing environment is met once again with the construction of this new facility. Parking for 260 cars is provided on the first five floors to accommodate Chicago-area patients in an area where off street parking can be a challenge. Once their cars are securely parked, patients can take advantage of the high quality care and state-of-the art technology offered on the three upper levels.

“The development of the Center for Ambulatory Surgery at Swedish Covenant reflects the growth of the hospital’s surgical program,” says CEO Anthony Guaccio. “Swedish Covenant is seeing growth in robotic, vascular, orthopedic, cardiac, women’s health and neurosurgery surgical volumes,” he notes. “The additional three operating suites will allow us to continue providing advanced surgical care to our community.” The design provides additional space on the eighth floor that can be converted into a fourth operating room, if needed in the future.

Because this building is a full precast concrete build, there are many advantages that should not be overlooked. First and foremost, the medical center is built on top of a parking structure. Precast concrete systems reduce vibration and decrease noise transmission, so the soothing environments created on the top three floors will not be disrupted with noise or vibrations from the parking structure below.

The design flexibility of precast concrete made it possible to create a building with personality. The hospital wanted to create a building that fit in well with neighboring retail establishments as well as a residential neighborhood. Hospital, city and neighborhood representatives worked together to express their desires to the building team so a design could be created to complemented neighborhood.

A connecting enclosed walkway joins the new medical building with the existing professional plaza that houses physician offices as well as x-ray and related laboratory services.

While the ease of constructing with precast concrete enabled Spancrete to complete the framing of the building and construction of the parking structure in just 7 ½ weeks, the long term savings experienced by the hospital is something they can enjoy for years to come.

PROJECT HIGHLIGHTS

  • Project challenges included working in an urban area and planning for space restrictions given the tight construction location.
  • Precast allowed Spancrete to build quickly and efficiently – with only 7 ½ weeks between the precast start and finish dates.
  • Spancrete worked with the building partners to ensure the building blended with a diverse neighborhood, offering a combination of retail and commercial space.

PRECAST Products

WE BUILT THAT™ TEAM

General Contractor: Power Construction Co.

Architect: BSA Lifestructures

Engineer: Thornton Tomasetti

LOOKING TO DESIGN WITH PRECAST?

Connect with a Spancrete precast specialist to learn more about designing your next structure using the safest, most cost effective and durable building product. You'll be able to upload drawings related to your project.

Contact Spancrete